Начало / За нас / Новини и събития / На обект „Конвейер 800“ в Ливан се изгради сложна стоманена конструкция – мост с отвор 25 м.

На обект „Конвейер 800“ в Ливан се изгради сложна стоманена конструкция – мост с отвор 25 м.

13.11.2015

През периода 12-13 ноември 2015 г. беше изпълнен последният етап от изграждането на метален мост над река Литани на обект „Конвейер 800“ в Република Ливан. Мостът с отвор от 25 метра е предназначен да служи като опорно съоръжение на стоманена тръба с диаметър 2 200 мм. 

Последният етап включва преместване на сглобената стоманена фермова конструкция до проектното положение на моста върху фундаментите. Преместването и монтажът на конструкцията са реализирани посредством кран с товароподемност 300 тона. Първоначално е преместена платформата за изпускателя, която е поставена в долината на реката за последващ монтаж. Следва преместване и монтиране на стоманената мостова конструкция на проектно положение и повдигане и монтаж на платформата за изпускателя към основната конструкция. Проектът „Конвейер 800“ в Южен Ливан представлява една мащабна система за осигуряване на вода за водоснабдяване и напояване на селскостопански култури. Фирма „Станилов“ ЕООД е изпълнител на тунел с дължина от 5,5 км , който е изпълнен по нов австрийски метод, чрез пробиване и взривяване. Проектът включва още водонапорна кула, ВЕЦ, две подземни шахти, стоманобетонова облицовка на съществуващ тунел и др.