Начало / За нас / Новини и събития / Консорциум „Щрабаг – Станилов" стартира строителството на язовир "Луда Яна" и пречиствателна станция за питейна вода към него

Консорциум „Щрабаг – Станилов" стартира строителството на язовир "Луда Яна" и пречиствателна станция за питейна вода към него

01.09.2016

Днес, 01 септември 2016 г., Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и упълномощени представители на консорциум "Щрабаг - Станилов" подписаха договор за строителство на язовир "Луда Яна" и пречиствателна станция за питейни води към него.

На събитието присъстваха постоянният представител на Световната банка Тони Томпсън, областният управител на Пазарджик Гинче Караминова, кметът на Панагюрище Никола Белишки, представители на Комисията по безопасност на язовирите и представители на проектанта и строителния надзор.
Финансирането на новия язовир е осигурено от Световната банка и държавния бюджет по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“.  Стойността на договора за строителство е малко над 56 млн. лв.

Строителството на язовир "Луда Яна" ще подобри водоснабдяването на близо 26 000 жители от населените места в община Панагюрище. Предвижда се техническа възможност за захранване с вода на селища от общините Пазарджик, Стрелча и Лесичово.